Ga naar de inhoud
Home » Blog » Positie accu elektrische fiets: voor- en nadelen

Positie accu elektrische fiets: voor- en nadelen

Bij het uitkiezen van je nieuwe elektrische fiets, is de accu positie ook van belang. De positie accu elektrische fiets kan achterop de bagagedrager, in het frame of op het frame zijn. Allemaal hebben deze posities hun voor- en nadelen. Benieuwd welke accu positie het beste bij je past? Lees het hieronder.

Accu achterop

De accu achterop zorgt voor een hoger zwaartepunt in de fiets. Hierdoor is de fiets iets minder stabiel. Dit merk je vooral wanneer je de fiets in de hand hebt. Ook wanneer je hard heuvel af gaat of in bochten, zal een lager zwaartepunt prettiger rijden dan een hoog zwaartepunt. Het zwaartepunt ligt bij een bagagedrager accu ook meer achterop. Hierdoor wordt de fiets aan de voorkant lichter en ligt het voorwiel minder strak op de weg. Omdat het zwaartepunt ook meer achterop ligt is het stuur en voorwiel wel weer makkelijker op te tillen over bijvoorbeeld een drempel. De achterkant is natuurlijk weer een stuk zwaarder.

accu op bagagedrager

Accu in of op het frame

Een fiets met zijn accu in of op het frame heeft het zwaartepunt een stuk lager liggen en meer aan de voorkant/ midden. Hierdoor licht hij veel strakker op de weg. Het stuur/voorwiel optillen is weer lastiger, maar de achterkant gaat weer makkelijker dan bij een fiets met de accu op de bagagedrager. Bij het plaatsen van de fiets in de schuur kan de positie van de accu dus een verschil maken of vind je de rij eigenschappen belangrijker.

Accu in het frame

Door een accu in het frame te plaatsen ontkom je niet aan een dikke schuine buis. Door deze dikkere buis wordt de instap van de fiets een stuk kleiner. Voor mensen die moeilijk opstappen kan dit nog weleens een nadeel zijn. Zeker als je gewend bent steppend op te stappen. Bij de accu achterop, dan is de instap een stuk ruimer.

positie accu elektrische fiets

Accu op het frame

Door de accu op het frame te plaatsen, op de schuine buis, blijft de instap vaak wel zijn breedte houden. Vaak wordt dit door de meeste mensen minder fraai gevonden, maar je hebt dan wel alle voordelen. Een laag zwaartepunt en een brede instap. Er zijn niet zoveel fietsen te vinden met een accu op het frame.

accu op frame

Opbergen van je accu

Staat je fiets in een niet verwarmde schuur of garage dan is het raadzaam om de accu uit de fiets te halen en binnen op te slaan bij kamertemperatuur. De accu zal dan langer meegaan en een accu in een koude ruimte tegen het vriespunt kan zelfs kapot gaan of wanneer je wilt vertrekken niet werken tot hij wat is opgewarmd.

De accu uit de fiets halen kan voor sommige nog weleens lastig zijn. Een accu achterop of op het frame is het makkelijkste van de fiets te halen. Zit de accu in het frame dan is dat vaak wat lastiger. Fietsen met een accu vast in het frame, welke niet te verwijderen is, kom je gelukkig steeds minder tegen.

De accu op de bagagedrager is helaas ook makkelijker door een dief te verwijderen. Let daarom ook goed op welke verzekering je afsluit. Niet elke verzekering dekt de accu volledig bij diefstal van de accu.

Lees ook eens;
Wat is de gemiddelde actieradius van een e-bike?
Wat is de beste Motorpositie elektrische fiets?