Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wat is de gemiddelde actieradius van een e-bike?

Wat is de gemiddelde actieradius van een e-bike?

Eén van de meest gestelde vragen tijdens het aanschaffen van een e-bike is wat de actieradius is. Je wilt immers wel een eind kunnen fietsen en liever niet met een lege accu komen te zitten. Gelukkig zijn er op steeds meer plaatsen (eettentjes, restaurants etc) mogelijkheden om je elektrische fiets accu op te laden. Neem de oplader dus altijd mee. Wil je toch niet voor verrassingen komen te staan? Dan doe je er goed aan om dit artikel over de gemiddelde actieradius van een e-bike eens door te lezen.

Gemiddelde actieradius van een e-bike

Voordat we in gaan op de grootte van de accu, is het belangrijk om eerst een gemakkelijke rekensom te kennen. Per 100 wattuur kun je ongeveer tussen de 12 en 25 km fietsen met trapondersteuning. Dat betekent dat je dus met een 400 Wh accu (wel afhankelijk van het systeem, het gebruik en omstandigheden) ongeveer tussen de 50 en 100 kilometer kunt fietsen. Een grotere 500 Wh accu zorgt dan voor een gemiddelde actieradius van 60 tot 125 km.

actieradius van een e-bike

Grootte van de accu

Een kleine accu zit vaak rond de 300 Wh, een gemiddelde accu rond de 400 Wh en de grotere accu’s beginnen bij de 500 Wh. Inmiddels worden de accu’s steeds groter en Bosch levert 625 Wh en 750 Wh accu’s. De fiets moet daar wel geschikt voor zijn, want deze accu’s hebben een ander formaat.

Bij veel merken heb je accu keuzes, maar er zijn ook merken waarbij dit niet mogelijk is. Belangrijk is dus om vooraf te weten hoeveel kilometer je wilt rijden.

Variabelen

Er zijn een aantal zaken waar je nog rekening mee moet houden. Een accu zal namelijk niet altijd dezelfde actieradius geven. Er zijn namelijk zeer veel variabelen die invloed hebben op de actieradius van een accu. Een daarvan is temperatuur. Hoe kouder het is, hoe lager de actieradius. De ideale temperatuur is 25 graden. Ook wind, ondergrond, gebied (vlak tot bergen), gewicht (fiets, berijder en bepakking), stoplichten, bandenspanning, sterkte van de motor, type motor (voor-, achterwiel of midden) etc. hebben invloed.

Daarnaast is er ook nog verschil in merk. De betere merken kunnen op een kleinere Wh accu een grotere actieradius hebben. Dit komt door een beter accumanagementsysteem. Makkelijk gezegd zit er een betere en slimmere computer in de accu gebouwd die het maximale weet te benutten. Vaak hebben deze accu’s ook nog een langere levensduur, omdat het accumanagementsysteem de accucellen beter beschermt.

Hoe lang een accu meegaat wordt vaak berekend met het aantal laadcycli. Eén laadcycli is een accu van leeg naar vol laden. De betere merken, zoals Bosch en Shimano geven aan dat bij 500 laadcycli de accu 20% van zijn capaciteit mag inleveren. De merken die nog niet zo ver zijn op het gebied van hun accu’s geven vaak aan dat bij 500 laadcycli de accucapaciteit met 40% zijn afgenomen. 

actieradius van een e-bike

Realistische actieradius van een e-bike

Naast de opgegeven actieradius van de fabrikant is er ook een realistische actieradius. Die enigszins rekening houden met de meeste invloeden. Een handige vuistregel is bij een middenmotor (met krachtsensor) rond de 55% van de fabrieksopgave een realistische actieradius. Bij een voor- of achterwielmotor is dat rond de 40% van fabrieksopgave.

Lees ook eens;
Derailleur of naafversnelling? Dit zijn de voor- en nadelen
Wat is de beste Motorpositie elektrische fiets?
Hoe weet ik welke e-bike bij mij past?