Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wat zijn de beste remmen voor een elektrische fiets?

Wat zijn de beste remmen voor een elektrische fiets?

Fietsen is vooruitkomen, maar af en toe stil staan hoort daar naartoe ook bij. Goede remmen zijn daarom essentieel voor je elektrische fiets. Meer weten over de verschillende soorten en vooral wat de beste remmen zijn voor je elektrische fiets? Dat lees je in dit artikel.

Mechanische of Hydraulische remmen

Mechanische remmen werken met een kabeltje door een buitenkabel. De hydraulische rem werkt met een remvloeistof door een leiding. Een van de belangrijkste verschillen is dat je bij de mechanische remmen zelf veel kracht moet uitoefenen op de remgreep en bij de hydraulische remmen kun je met één vinger al vrij krachtig remmen.

De hydraulische rem is daardoor erg handig als je minder kracht in je handen hebt of wanneer je een zwaardere fiets, zoals een e-bike met hogere snelheden, moet afremmen.

beste remmen elektrische fiets

Veelvoorkomende remmen

Er zijn 3 typen veel voorkomende remmen: rollerbrakes, velgremmen en schijfremmen. Hieronder deel ik meer informatie per type en wat de voor- en nadelen zijn.

Rollerbrakes

Rollerbrakes zijn zeer onderhoudsvriendelijk, ze werken mechanisch en de remkracht is minimaal. Hierdoor zijn ze vaak minder geschikt voor een e-bike.

Velgremmen

Velgremmen kunnen als mechanische of hydraulische variant op de fietsen voorkomen. De remmen kunnen vrij krachtig zijn, maar slijten het hardst van allemaal. Tussen de rubberen remblokken en de velgrand komt vaak zand en vuil, omdat de remmen niet zoals de rollerbrake centraal in het wiel zit. De mechanische remmen zijn minder krachtig/fel dan de hydraulische variant en zijn daardoor minder geschikt voor een e-bike. Vaak remmen ze wel krachtiger dan een rollerbrake en zijn ze ook lichter dan een rollerbrake.

De hydraulische variant kan wel krachtig remmen. Voor sommige remmen ze alleen iets te krachtig en een beetje schokkerig. De hydraulische velgremmen zijn wel goed geschikt voor een e-bike, zeker wanneer je de slijtage van de blokken in de gaten houdt en deze op tijd vervangt.

Schijfremmen

De schijfrem is er ook in een mechanische en hydraulische variant. Schijfremmen slijten minder hard dan velgremmen. Schijfremmen zitten net als de rollerbrake centraal in het wiel. De remblokken van een schijfrem slijten minder hard, omdat de remblokken niet van rubber zijn, maar vaak een soort keramisch plaatje. Een nadeel van een schijfrem is dat hij redelijk kwetsbaar is in bijvoorbeeld een fietsenstalling. Botst er iets tegen de schijf aan dan kan deze licht vervormen en aanlopen. Wanneer de vervorming niet te groot is, is dit meestal wel weer op te lossen.

schijfremmen beste remmen e-bike

De mechanische schijfrem is aardig te vergelijken met de mechanische velgrem, alleen slijt hij minder hard. De mechanische schijfrem is dus ook net als de mechanische velgrem minder geschikt voor een e-bike.

De hydraulische schijfrem remt krachtig. In vergelijking met de hydraulische velgrem is hij veel beter te doseren/controleren. Mensen die wat angstig zijn op de fiets of voor het remmen, zullen dit type vaak als meest prettig ervaren.

Daarnaast zijn ze zeer geschikt in de bergen/heuvels, vanwege hun remkracht en het doserend vermogen. Maar ook omdat ze hun warmte veel beter kwijt kunnen dan rollerbrakes of velgremmen. De hydraulische schijfrem biedt dus veel zekerheden.

De beste rem voor je elektrische fiets

De hydraulische velgrem en hydraulische schijfrem zijn in de meeste gevallen de betere keuze qua rem voor een e-bike. Toch zijn er ook veel e-bikes met rollerbrakes en soms ook mechanische velgremmen. Kijk goed wat je doel is en maak een keuze.

Lees ook eens; Wat zijn de beste remmen voor een elektrische fiets?