Veel mensen gaan naar Afrika om wilde dieren te spotten. Uiteraard was dat ook één van de redenen van ons om Namibië te bezoeken. Naast dieren, biedt Namibië ook enorm veel mooie en veelzijdige natuur. En voor het opsnuiven van een beetje cultuur ben je er ook op de juiste plek. Wij brachten een bezoek aan de bosjesmannen in Namibië. Onze ervaring? Dat deel ik in dit artikel!
Bosjesmannen Namibië
Ben je benieuwd naar de kliktaal? Hoe de oorspronkelijke bewoners van Namibië leefden vroeger en hoe zij geneesmiddelen gewoon uit de natuur haalden? Dan moet een bezoek aan de Bosjesmannen zeker onderdeel zijn van je rondreis door Namibië. De San of Bosjesmannen is een verzamelnaam voor een aantal verschillende bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Angola. Het zijn dé jagers-verzamelaars van Zuidelijk Afrika.
Een boswandeling met de bosjesmannen
In de middag waren we uitgenodigd door de bosjesmannen voor een wandeling door het bos. Hoewel je weet dat ze tegenwoordig wonen op een boerderij (al is dat woord in Namibië wat overschat), zie je dat ze nog steeds veel gebruiken van oudsher hanteren. De oudere man van de stam nam ons mee en vertelde in kliktaal (prachtig om te horen) en veel gebaren over de planten en bomen en waar ze deze voor konden gebruiken. Onze gids Cwi vertaalde waar nodig. Voor elke klacht (oorpijn, oogpijn, keelpijn, diarree etc. ) hadden ze wel een “medicijn uit de natuur”. Heel interessant.
Ook liet hij zien hoe ze vroeger een val maakten voor het vangen van wild. Door de wet in Namibië is dat tegenwoordig verboden, vandaar dat ze de landbouw in zijn gegaan. De bosjesman vertelde dat ze vroeger tijdens een wandeling meerdere vallen uitzetten en bij terugkomst alle vallen controleerden. Met een beetje geluk hadden ze een gemsbok, kudu of dikdik gevangen. Bij terugkomst na de wandeling lieten ze ook zien hoe ze vuur maakten met niets meer dan hout en wat gras.
Samen aan de slag
In Namibië is de man-vrouw verhouding nog erg sterk. Kimberley mocht samen met onze dochter aan de slag met de vrouwen van de bosjesmannen. Sierraden maken van bessen, schaal van struisvogelei, zaden en hout. Terwijl ik samen met onze zoon en de bosjesmannen een pijl en boog gingen maken met het hout en “touw” uit de natuur.
Naderhand natuurlijk ook even uittesten met de bosjesmannen. Uiteraard konden we deze na afloop ook kopen. Dus deze is mee naar huis gegaan. Vervolgens lieten de vrouwen een mooie dans (onder begeleiding van eigen zang) zien en werden we die avond ook nog uitgenodigd voor de olifantendans.
De olifantendans
Die avond gingen we dus terug voor het bekijken van de olifantendans. We wisten niet goed wat we er bij voor moesten stellen, maar we waren bij aankomst meteen onder de indruk. Een groot kampvuur was gemaakt en de bosjesmannen stonden klaar om te dansen. De gids vertelde dat ze deze olifantendans deden om hun voorouders te aanbidden. Hij stopte pas als de sjaman omviel. Soms duurde dat dus wel een hele nacht. Aangezien wij gewoon heerlijk mochten slapen, lieten ze het bij een korte demonstratie. De vrouwen begonnen luidkeels te zingen en te klappen, waarna de mannen hen vergezelde met een dans (die vooral bestond uit het trillen van de billen). Het geheel was heel indrukwekkend om te zien en wat een eer dat ze dit voor ons deden.
Kleine tip
Net als vele andere inwoners van Namibië, zijn de bosjesmannen ook niet erg welvarend. Ze willen je meenemen in hun geschiedenis om de cultuur te behouden, maar uiteraard willen ze er ook iets mee verdienen. Zorg daarom dat je voldoende cash mee hebt. Pinautomaten zijn net zo zeldzaam als tankstations in Namibië, dus hou je cash op peil, zodat je ook een bezoekje kunt brengen aan hun winkeltje vol handgemaakte items. Ze zijn enorm dankbaar en jij hebt unieke souvenirs!