Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wandelroute: Col du Rideux vanuit Heyd

Wandelroute: Col du Rideux vanuit Heyd

Wandelroute: Col du Rideux (ruit bordjes)
Lengte: 8,01 km (aanpasbaar)
Gemiddelde duur: 1 uur 36 minuten 
Kinderwagens: Nee
Bolderkar met luchtbanden: Nee

Startpunt: Al Rotche Kinet, Heyd

Oktober 2023 verbleven we met de hele schoonfamilie in een prachtige luxevilla voor 14 personen (Al Rotche Kinet). In het huisje was genoeg te beleven (sauna, zwembad, speelkamer en nog veel meer), maar ook in de regio was voldoende te zien. We hebben meerdere uitstapjes gedaan en hebben natuurlijk ook even onze wandelschoenen aangetrokken. Wandelroute Col du Rideaux lag namelijk op loopafstand van de villa, dus die moesten we uiteraard even verkennen.

Col du Rideaux

Het fijne van deze route is dat het twee bewegwijzerde wandelingen combineert; Hé des Pourceaux (rode ruit bordjes) en Al Basse Hé (groene ruit bordjes). Je kunt de totale lengte van de route daarom aanpassen aan je gezelschap en behoeften. Wil je hem wat langer en uitdagender maken, dan plak je er simpelweg een extra lus aan. Wij waren met een groep waarbij de jongste wandelaar 4 jaar was. We kozen er daarom juist voor om er een route van 5,8 km van te maken, wat voor het jongetje ver genoeg was. We sloegen daarom het gedeelte in de dorspkern van Heyd over. Tip: kijk van te voren goed hoe je de route ongeveer wilt nemen. Dit voorkomt ongewenste verrassingen.

wandelen heyd
herfstwandeling ardennen

Natuur

De wandeling verloopt voor het grootste deel door bos. Af en toe loopt het pad vlak, maar zo nu en dan moet je ook flink klimmen of afdalen. De maximale stijgingsgraad is 12,1%. De totale stijging (en daling) is 159 m. Dat maakt de route dan ook niet geschikt om met kinderwagen of bolderkar te lopen. Tegen het einde van de wandeling loop je langs een weilandgebied op de flank van een heuvel. Een fantastisch uitzicht heb je vanuit daar! Even tijd voor een rustmomentje of het nemen van een foto!

uitzicht heyd
uitzicht over heyd
wandelroute heyd

Het zonnetje prikt tussen de bomen

De route is enorm veelzijdig en allesbehalve saai. Landschappen wisselen elkaar af. De route is bovenal groen. Doordat er enorm veel bomen staan, is de route grotendeels in de schaduw. Je ziet hierdoor ook dat er enorm veel mos groeit. Op sommige plekken prikken er (bij mooi weer) zonnestralen tussen de bomen door naar beneden op het groene mos. Een prachtig geheel om te zien!

wandelen durbuy

Mocht je in de buurt van Heyd zijn, dan is het zeker de moeite waard deze wandelroute te volgen. Er is voldoende parkeergelegenheid in de dorpskern van Heyd, vanuit waar je deze route ook kunt starten. Bekijk ook eens de andere wandelroutes in België.