Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wandelroute: de Moerputten Den Bosch

Wandelroute: de Moerputten Den Bosch

Route: De Moerputten
Lengte: 5 km
Gemiddelde duur: Circa 1 uur
Kinderwagens: Nee
Bolderkar met luchtbanden
: Nee

Startpunt: Parkeerplaats de Moerputten (Deutersestraat in ’s-Hertogenbosch)

wandelen den bosch
moerputten

De Moerputten

Deze route bevindt zich vlakbij Den Bosch. Even de stad ontvluchten doe je daarom in natuurgebied Het Bossche Broek of bij de Moerputten. Parkeer je auto gemakkelijk op de parkeerplaats aan de Deutersestraat. Vervolgens zie je een groot bord over het gebied. Altijd interessant om je even te verdiepen in de locatie waar je wandelt. Vervolgens loop je via een trap op de spoordijk. Niet lang daarna kom je bij de imposante Moerputtenbrug (de reden waarvoor je deze wandelroute waarschijnlijk hebt gekozen). Deze 600 meter lange spoorbrug rust op 35 gemetselde pijlers.

wandelen moerputten
moerputten wandelen

Afwisselende wandelroute

De Moerputten wandelroute biedt enorme afwisseling. Je wandelt eerst over een verhard pad tussen de bomen, vervolgens sla je af om het uitzichtpunt te bereiken waarvan je een fantastisch uitzicht hebt over de Moerputtenbrug. Bij ons was het uitzichtpunt echter weg/kapot, maar we zagen dat er een crowdfunding was voor het bouwen van een nieuw uitzichtpunt, dus wellicht wordt hij nog mooier. Vervolgens wandel je over de Moerputtenbrug. Enorm indrukwekkend! Daarna vervolg je de weg over een verhard pad tussen de bomen en neem je daarna de afslag richting de weilanden. Hier heb je ook een mooi uitzichtpunt op de vlinderweide waar je onder andere het Pimpernelblauwtje kunt spotten.

wandelen in de buurt van den bosch

Vervolgens kom je langs hooilanden (lees daarvoor mijn tip hieronder!) en doorkruis je het moerasbos over vlonders. Dat laatste is erg mooi, leuk met kinderen en fotogeniek. Het deed ons (uiteraard in kleine vorm) aan de vlonders aan de Plitvicemeren denken.

moerputten wandelroute

Enkele handige tips

Wij gingen deze wandeling doen, nadat het al een paar dagen hard had geregend. Het was spontaan en hadden ons wellicht niet zo goed voorbereid. Ik had namelijk mijn Nike Airmax nog aan. Dat heb ik geweten. Door de regen was het laatste gedeelte van het pad (net voordat je begint aan de kleine vlonders) één groot moerasgebied. Ga je in de zomer? Hou dan rekening met toeristen (je bent niet de enige die een mooi kiekje op de brug wilt maken) en hou rekening met muggen en ander ongedierte. Gebruik een goed insectenwerend middeltje en controleer naderhand goed op teken.