Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wandelroute: Zwarte berg Drunense Duinen

Wandelroute: Zwarte berg Drunense Duinen

Route: Zwarte Berg Drunense Duinen (witte bordjes)
Lengte: 4,28 km
Gemiddelde duur: 1 uur 26 minuten 
Kinderwagens: Nee
Bolderkar met luchtbanden ✓

Startpunt: Herberg de Drie Linden, Drunen

zwarte berg drunense duinen

Zwarte berg Drunense Duinen

De zwarte berg is een wandelroute in de Loonse en Drunense duinen gelegen aan de kant van Drunen. De route heeft zijn naam te danken aan het zwarte zand dat op sommige plekken te zien is.

Naast het zwarte zand is op deze route bijna alles te zien wat de Loonse en Drunense duinen te bieden heeft. Je loopt door het bijzondere stuifzandgebied. Door het bos over brede paden, leuke heuveltjes en over smalle paden met aan beide kanten begroeiing, mijn favoriet!

drunense duinen wandelen

Stuifkoppen met begroeiing

Onderweg kom je nog langs water en is er heel af en toe een enkel bankje te vinden om even te genieten van al het moois. Je ziet hoge stuifkoppen die bovenop begroeid zijn. Ik kan wel zeggen dat dit de favoriete plek van mijn kinderen is, want telkens willen ze weer omhoog klimmen om naar beneden te rennen en onder aan de heuvel door het stuifzand te rollen.

wandelroute zwarte berg

Mul zand

Helaas is de route iets minder goed toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Wij liepen regelmatig de route toen de kinderen nog wat kleiner waren. We gebruikten hiervoor een bolderkar met luchtbanden. Loop je niet te mopperen als je af en toe een bolderkar door het mulle zand moet trekken, dan is deze route dus prima te doen.

Parkeren

Vlak bij de route is vaak voldoende parkeergelegenheid. Vul in je navigatie “Herberg de drie linden (Giersbergen)” en je parkeert vrijwel meteen aan de start van de route. Let wel op drukke momenten, vaak met mooi weer en op Zondagen. Dan kan een plekje vinden soms lastig zijn. Meestal tussen 11:00-14:00 uur. Hier starten namelijk meerdere wandelroutes, maar ook paarden, fiets- en mountainbike routes. Eenmaal op de wandelroute wordt het al snel rustig.

natuurpoort drunen

Tip!

Wij bezoeken de route ook wel eens vroeg in de ochtend. De kans om dan wild te spotten is een stuk groter, wie weet zie je wel een ree. Let wel op, de duinen mogen alleen bezocht worden tussen zonsopkomst en zonsondergang. 

drunense duinen wandeling

De wandelroute is goed herkenbaar door de witte pijlen te volgen. Onderweg zie je ook nog andere gekleurde pijltjes en een speurtochtroute. Vond je deze route leuk dan is er dus nog veel meer te ontdekken.

Bekijk ook de andere wandelroutes in Brabant.