Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wandeling klompenpad: Wijenburgsepad in de Betuwe

Wandeling klompenpad: Wijenburgsepad in de Betuwe

wijenburgsepad klompenpad betuwe

Route: Wijenburgsepad (bordjes met rode klompen volgen)
Lengte: 11 km (ook te verkleinen tot 4 km of te verlengen tot 12 km)
Gemiddelde duur: Circa 2 uur en 20 minuten
Kinderwagens: Nee
Bolderkar met luchtbanden: Nee
Parkeren: Kruising Ooisestraat-Voorstraat in Echteld

Wijenburgsepad

Wij kwamen laatst een enorm leuk Hotel/Restaurant tegen in Echteld: Restaurant BAL. Toen we wat rondkeken op hun website kwamen we klompenpad Wijenburgsepad tegen. Deze startte namelijk recht voor hun restaurant. Een uitgelegen mogelijkheid om wandelen en het bourgondische leven te combineren: we besloten een High Tea te reserveren en het klompenpad arrangement 1. Hierbij startte je met een koffie of thee met heerlijk gebak, waarna je vervolgens gewapend met een routekaart en een tas vol heerlijke versnaperingen het klompenpad gaat bewandelen. Ons idee was om de verkorte route van 4 km te wandelen, aangezien het die dag vrij warm was, maar eindigden met ruim 8 km in onze benen.

Wat is een klompenpad?

Cultuurhistorische wandelroutes die particuliere terreinen toegankelijk maken voor wandelaars: dat zijn klompenpaden. Wandel door landgoederen en boerenland. Zo veel mogelijk op onverharde paden en langs de geschiedenis van de omgeving. De naam klompenpaden verwijst naar het boerenland waarover je loopt. Sta niet vreemd te kijken als je een hupje over een prikkeldraad moet doen. Stevige wandelschoenen (of klompen, wanneer je een ervaren klompenloper bent) is zeker aan te bevelen.

klompenpad wijenburgsepad
klompenpaden nederland

Enkele bezienswaardigheden

Wanneer je – net als ons – start bij Restaurant BAL, kom je direct langs Kasteel Wijenburg. Dit prachtige kasteel ligt een klein beetje verscholen tussen de bomen, maar vanaf het zijpad van het restaurant kun je dit mooie kasteel bewonderen. Het wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor feestelijke gelegenheden, zoals een bruiloft die er plaatsvond toen wij er wandelden.

Ook kom je langs het verdwenen dorp Ooij. Dit dorp is in 1438 bij een grote dijkdoorbraak verwoest. Hierna is besloten de nieuwe dijk meer landinwaarts te plaatsen. Deze nieuwe dijk loopt over de restanten van het dorp.

klompenpad wandelen

Fruitteelt

De Betuwe is van oudsher bekend als de fruittuin van Nederland. Je vindt er dan ook enorm veel laagstamboomgaarden. Zo ook tijdens het wandelen van de Wijenburgsepad. Wij besloten er zelfs even neer te strijken om te genieten van onze appel, peer en fruitsapje. Leuk weetje: het dorp Echteld doet sinds 1961 vrijwel elk jaar mee met de Fruitcorso in Tiel.

fruitteelt picknick echteld

Goed om te weten

Bij hoogwater in de Waal kan het zijn dat een deel van de route niet begaanbaar is. Wanneer je de klompenpaden app download zie je hierover de laatste actuele informatie. Ook kunnen op sommige momenten de weilanden wat drassig zijn en vind je onderweg ook wat brandnetels. Goede schoenen en eventueel een langere broek zijn daarom essentieel tijdens deze wandeling.

High Tea bij BAL

Zoals gezegd sloten we de wandeling af met een heerlijke High Tea bij Restaurant BAL. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen een simpel drankje te nuttigen, maar wij kozen voor de High Tea. Het was oprecht de lekkerste High Tea die we ooit op hebben. De kinderen aten ook goed mee, want ondanks dat het eten echt van hoge kwaliteit was, waren de gerechten wel toegankelijk en dacht het personeel ook goed mee. Zo kregen we onder andere broodjes met zalm, brie en carpaccio, een heerlijk venkelsoepje en natuurlijk een plateau vol zoete lekkernijen. Echt een aanrader!

wijenburgsepad wandelen in de betuwe
high tea restaurant Bal
restaurant bal