Ga naar de inhoud
Home » Blog » Checklist wandelen: wat heb je nodig?

Checklist wandelen: wat heb je nodig?

Heb je een mooie wandelroute gevonden of staat er een mooie wandeltocht op de planning? Dan is een goede uitrusting essentieel. Benieuwd wat nu precies de ideale wandeluitrusting is? Bekijk dan mijn checklist wandelen hieronder. Zo ga je goed voorbereid op pad en kom je niet voor verrassingen te staan.

Checklist wandelen

Wanneer je gaat wandelen wil je natuurlijk niet te veel meenemen – je moet het immers ook allemaal meesjouwen – maar ook zeker niet te weinig. Het beste pak je je wandeluitrusting de dag van te voren in. Je kunt dan namelijk de weersvoorspellingen bekijken en weet dan al snel wat overbodig is of wat juist alsnog moet worden ingepakt. De basis checklist wandelen ziet er in ieder geval zo uit;

checklist wandelen uitrusting
  • Goede wandelschoenen
  • Wandelsokken
  • Een handige rugzak
  • Regenjas of -pak
  • Wandelkleding
  • Zonbescherming
  • Waterfles
  • EHBO set

Goede wandelschoenen

Een echte must voor een mooie en fijne wandeling zijn goede wandelschoenen. Het is misschien wel de belangrijkste investering die je moet doen om fijn te kunnen wandelen. Of je nu een korte wandeling op de planning hebt of meedoet aan de Nijmeegse 4Daagse, goede wandelschoenen zijn essentieel. Ze kunnen zelfs blaren voorkomen (niet altijd natuurlijk) en beschermen je voeten.

wandelschoenen

Er zijn verschillende soorten wandelschoenen op de markt. Ze zijn ingedeeld in verschillende categorieën (A t/m D). Welke wandelschoenen het beste voor jou zijn, lees je hier: Waar moet je op letten bij het kopen van wandelschoenen?

Wandelsokken

Niet alleen wandelschoenen zijn essentieel. Je hebt ook goede wandelsokken nodig. Eén paar trek je aan en daarnaast neem je nog minstens 1 paar extra mee. Mochten je wandelsokken namelijk nat worden tijdens de wandeling, dan kun je ze omwisselen.

Goede wandelsokken zijn vocht afdrijvend, zodat je voeten droog blijven en je geen last krijgt van warme of koude voeten. Ben je op zoek naar een goede bloedcirculatie zodat afvalstoffen zich dan niet ophopen? Dan kun je ook kiezen voor speciale compressie wandelsokken.

checklist wandelen

Een handige rugzak

Om je uitrusting op een goede manier mee te nemen tijdens je wandeling, is een goede wandelrugzak natuurlijk noodzakelijk. Het belangrijkste voor het uitkiezen van de perfecte rugzak voor tijdens het wandelen is de juiste grootte vinden. Je wilt immers dat je gehele uitrusting in de tas past, maar je wilt ook niet verdwalen in een te grote tas. Kies voor een rugzak met handige opbergzakken. Zo weet je precies waar je wat hebt gestopt en kun je eenvoudig en snel het juiste uit je rugzak pakken.

wandelrugzak checklist

Kies voor een rugzak met heupgordel. Zo wordt het gewicht verdeeld over je lichaam en krijg je niet zo snel last van je rug.

Regenjas of -pak

Geeft jouw weer-app aan dat het een zonnige dag gaat worden, dan kun je deze eventueel overslaan. Toch is niets zo onvoorspelbaar als het weer. Je bent liever goed voorbereid dan dat je tot je onderbroek nat wordt tijdens een wandeling. Bij goed weer, kun je als nood een poncho in je wandelrugzak stoppen. Geeft je weer-app een regenachtige dag aan, dan kun je beter je goede regenjas of regenpak aan doen. Je regenjas moet natuurlijk waterdicht zijn, maar kijk ook goed of hij ademend is en winddicht. Daarnaast is het natuurlijk een pré dat hij ook lichtgewicht is.

regenjas wandeluitrusting

Wandelkleding

Goede wandelschoenen hebben de meeste mensen wel, maar ze vergeten vaak goed na te denken over hun kleding. Je kunt natuurlijk in je spijkbroek wandelen of kiezen voor comfort in je sportlegging. Toch is er ook speciale wandelkleding te koop. Goede wandelkleding voert je zweet af (noodzakelijk, want je gaat immers niet gewoon een blokkie om). Ook je wandelbroek moet comfortabel zijn. Je benen gaan de hele tijd op en neer en je wilt geen vervelende schuurplekken.

Vergeet niet: je gaat geen modeshow lopen. Hoewel je wellicht wat weerstand hebt tegen het woord af-rits-broek is het wel één van de fijnste items in je wandel uitrusting. 

Zonbescherming

We pakken de weer-app er weer bij… Geeft hij een zonnetje aan? Heerlijk. Al moet je je daar natuurlijk ook goed op voorbereiden. Voordat je gaat wandelen smeer je jezelf altijd in met zonnebrandmiddel. Daarna (in die volgorde!) spuit of smeer je jezelf in met insectenwerend middel. Je wilt muggen, wespen en teken zo ver mogelijk op afstand houden.

wandelen checklist

Bij zonnig weer is het ook verstandig je hoofd af te dekken. Je kunt kiezen voor een pet, een wandelhoed, of voor de doorgewinterde wandelaar een zonnehoef met UV-filter. Neem ook een flesje zonnebrand mee in je rugzak. Het is verstandig je regelmatig te beschermen tegen de zon. Ook wanneer het een bewolkte dag is.

Waterfles

Hydrateren is enorm belangrijk. Zelfs als je niet zichtbaar zweet tijdens een wandeling, verlies je enorm veel vocht. Om dit op peil te houden moet je drinken. Veel drinken! Neem daarom altijd voldoende water mee. Je kunt kiezen voor allerlei waterflessen. Een dopper, Airup (voor als je niet van watersmaak houdt), maar helemaal ideaal zijn thermosflessen. Die houden je water de hele wandeling lekker koel.

thermofles wandelen

EHBO set

Deze hoop je niet te gebruiken, maar het is wel altijd verstandig om hem mee te nemen in je wandel uitrusting. Neem een klein handig EHBO-setje mee. Zorg dat er in ieder geval pleisters, blaren pleisters, een tekentang, een reddingsdeken en desinfectie mee hebt.

Ga goed voorbereid op pad!