Ga naar de inhoud
Home » Blog » Haaien spotten bij Shark Bay, Kaapverdië

Haaien spotten bij Shark Bay, Kaapverdië

Tijdens ons bezoek aan Santa Maria, Kaapverdië was één van mijn favoriete excursies: haaien spotten bij Shark Bay. In dit artikel deel ik meer over deze excursie, mijn ervaring en eventuele tips.

Haaien spotten bij Shark Bay

Nu klinkt haaien spotten wellicht wat gevaarlijker dan het is. Wanneer je deze excursie gaat doen, zwemmen er citroenhaaien in de leeftijd van 0 tot 7 jaar rondom je benen. Dit is een relatief kleine en “onschuldige” haaiensoort, maar het is en blijft een haaiensoort en daarmee enorm indrukwekkend om die langs je benen te zien zwemmen. De grotere volwassenen citroenhaaien “wachten” een stuk dieper in het water en daarvan kun je dus ook hun vinnen spotten.

shark bay

De excursie

We boekten deze excursie bij TUI, omdat we hierbij de uitleg en tour kregen van een Nederlandse Bioloog. Deze man heeft echt een passie voor natuur en dieren en dat merk je aan alles. Je wordt opgehaald met een busje, krijgt nog wat uitleg onderweg over het eiland Sal en vervolgens kom je via een hobbelende weg aan bij Shark Bay. Schrik niet: deze plek is wel vrij toeristisch. Dat komt doordat het de enige plek op Sal is waarbij je niet hoeft te duiken of snorkelen om haaien te spotten. Je hoeft enkel een klein stukje het water in te lopen. Dat maakt deze excursie ook erg leuk om met (wat oudere) kinderen te doen.

haaien kaapverdië

Met je benen tussen de haaien

Neem waterschoentjes mee naar deze excursie. Mocht je die nou niet hebben, dan kun je deze huren op de locatie voor slechts 3 euro per paar. Waterschoentjes zijn verplicht en dat is ook logisch, want om het water in te komen dien je eerst over glibberige stenen te lopen, wat dieper in het water. Kijk goed naar beneden waar je loopt. Met wat geluk kun je namelijk ook wat mooie zeesterren spotten. Vervolgens ga je in een rijtje staan in het water. Dit zorgt ervoor dat je de citroenhaaien zo min mogelijk stoort en ze toch nieuwsgierig worden. Enkele lokale gidsen strooien met aas in het water, maar dit verstoort hun natuurlijke jachtgedrag.

haaien spotten
zeester kaapverdië

Wees geduldig, lief en niet bang

Het zijn natuurlijk dieren waarbij jij in hun habitat komt, behandel de dieren en de omgeving dan ook met respect. Wees geduldig: ze komen vanzelf naar je toe, lief (laat ze niet schrikken met je handen in het water) en wees vooral niet bang. En vergeet natuurlijk ook niet te genieten!

citroenhaaien spotten shark bay
citroenhaaien kaapverdië

Lees ook eens wat de bezienswaardigheden in Santa Maria zijn.