Het was een van de mooiste rondreizen die we gemaakt hebben: onze rondreis Namibië in iets meer dan 3 weken. We besloten Namibië goed te verkennen en elk stukje mee te pakken en hierdoor de rondreis niet te combineren met Botswana. Dit wordt door veel andere reizigers wel gedaan, maar zo sla je – vinden wij – de mooiste bezienswaardigheden in Namibië juist over.
Handig om te weten
- Beste reisperiode: mei t/m november
- Valuta: Namibische Dollar. €1 is ongeveer 19 Namibische Dollar
- Geen visum nodig, wel een paspoort (en voor kinderen een Engelse geboorteakte)
- Internationaal rijbewijs nodig
- Reisstekker voor stopcontact M nodig
- Reistijd: Minimaal 11u vliegen (wij vlogen vanaf Frankfurt)
Route door Namibië van dag tot dag
Dag 1: Aankomst in Windhoek
Dag 2: Kalahari
Dag 3: Van Kalahari naar Fish River Canyon – Bezoek onderweg Kokerbomenwoud en Giant’s Playground
Dag 4: Fish River Canyon
Dag 5: Tussenstop in Aus
Dag 6: Sesriem Campsite – Bezoek Sesriem Canyon
Dag 7: Sossusvlei – Beklim Dune45 en bezoek Deadvlei
Dag 8: Swakopmund
Dag 9: Walvis Bay – Kayak tussen de zeehonden
Dag 10: Van Walvis Bay naar Madisa Campsite – Bezoek onderweg Spitzkoppe
Dag 11: Opuwa
Dag 12: Opuwa – Bezoek vandaag een Himba familie
Dag 13: Opuwa – Ga met een gids naar Epupa Falls
Dag 14: Rijd van Opuwa naar Etosha National Park – Okaukuejo Camp
Dag 15: Etosha National Park
Dag 16: Rijd van de westkant naar de oostkant van Etosha National Park – Namutoni Camp
Dag 17: Fiume Bush Camp – Bezoek aan de bosjesmannen
Dag 18: Waterberg plateau
Dag 19: Mount Etjo
Dag 20: Mount Etjo
Dag 21: Mount Etjo
Dag 22: Windhoek
Dag 23: Terugreis naar Duitsland/Nederland
Dag 1: Aankomst in Windhoek
Dag 1: Aangekomen in Windhoek. Het avontuur kan beginnen! Zelf hebben wij niet zo heel veel met steden, dus hebben wij in de hoofdstad Windhoek niet veel meer gedaan dan de 4×4 auto met daktenten ophalen en boodschappen gedaan. Er zijn genoeg grote supermarkten te vinden in de stad, dus kies er één uit en sla voldoende in. Vooral water moet je genoeg inslaan. In het Noorden van Namibië kwamen we veel armoede tegen en vroegen mensen letterlijk of je water voor ze had. Heel fijn als je dan genoeg hebt om ook uit te kunnen delen. Dat is toch wel het minste wat je kunt doen! Ga ook even langs een pinautomaat. Niet overal kun je pinnen en het is ook fijn om genoeg fooien op zak te hebben.
Tank ook even je auto vol. Lekker goedkoop hier vergeleken met Nederland. Zorg dat je de fooien bij de hand hebt, want ze staan te springen om je te helpen bij het tanken en wassen meteen even al je ramen. Voor – omgerekend – een euro zijn ze al enorm dankbaar! Ik had op een gegeven moment 4 euro aan iemand gegeven en die was helemaal verbaasd over hoeveel hij gekregen had.
Dag 2: Kalahari
Tijd om de rondreis nu echt te gaan starten. In het begin rijd je nog op een verharde weg, maar dat zal niet lang meer duren. Kijk ook bij het uitgaan van de stad meteen goed rond. Wij zagen enorm veel bavianen net buiten de stad. Die ga je de komende weken nog veel meer zien (tot vervelend aan toe), maar toch leuk als je ze alvast gezien hebt.

Op naar het zuidelijke gedeelte van de Kalahari. De Kalahari is een zeer gevarieerd gebied dat naast zandwoestijn ook grote stukken steppe en savanne omvat. Het is een halfwoestijn. Wij verbleven in Hardap op Kalahari Anib Campsite. Een mooie campsite om je rondreis te starten. Er zijn 3 campsites, maar deze bevinden zich vrij ver uit elkaar, dus je hebt echt het idee dat je alleen in de wildernis staat. Neem ondertussen ook even een kijkje bij de lodge en neem een plons in het (koude) zwembadje. Ook kun je ervoor kiezen meteen wild te gaan spotten tijdens een gamedrive of wandeling.
Dag 3: Kokerbomenwoud en Giant’s Playground
Op naar het Zuidelijkste puntje van je reis: Fish River Canyon. Maar voor je daar bent, maken we eerst een mooie tussenstop bij het Kokerbomenwoud en Giant’s Playground. Er zit een campsite bij het Kokerbomenwoud en dit maakt dat je “entree” moet betalen. Ons eerste gevoel was meteen: wat toeristisch hier, maar niets is minder waar. We liepen namelijk als enige door het “woud” en ook bij Giant’s Playground, even verderop, zijn we niemand tegengekomen.

Er staan op meerdere plekken in Namibië de welbekende Kokerbomen, maar bij Keetmanshoop vind je een flinke groep bij elkaar. Deze bomen zijn eigenlijk helemaal geen bomen, maar planten. De naam Kokerbomen is afgeleid van het feit dat de Bosjesmannen de holle takken van de plant gebruiken om er pijlkokers van te maken. Vandaar: koker-boom. Deze planten kunnen tot wel 300 jaar oud zijn. In combinatie met de rotsen op de grond en de kleinere dieren die je er tegenkomt, bevind je jezelf in een sciencefiction achtige omgeving. Erg mooi om te zien.
Enkele honderden meters verderop vind je Giant’s Playground. Het lijkt hier alsof de reuzen met rotsen hebben gespeeld. Ze zijn gestapeld en liggen in allerlei leuke vormen. Erg leuk om rond te lopen en (eventueel met je kinderen) vormen en gezichten te herkennen in de formaties.

Dag 4: Fish River Canyon
Het meest zuidelijke deel van onze rondreis; Fish River Canyon. Dit is is de op een na langste canyon ter wereld, na de Grand Canyon in de Verenigde Staten. De kloof is circa 160 km lang, tot 27 km breed en is op sommige plaatsen tot 550 meter diep. Echt indrukwekkend om te zien. Je kunt met je auto helemaal tot het uitzichtpunt rijden. Daar kun je op een veilige manier de kloof bewonderen. Je kunt echter ook via off road routes andere uitzichtpunten bereiken. Wij besloten dit te doen. Natuurlijk niet op het uiterste randje staan, maar ook hier weer een fantastisch uitzicht op de Canyon. Geniet ook vooral van de heerlijke stilte!

Dag 5: Aus
We hadden een tussenstop gepland in Aus, omdat de reisdag anders te lang zou worden. We hadden dus niet al te hoge verwachtingen van deze stop, maar het was dé verrassing van de rondreis! We verbleven bij Klein-Aus Vista Desert Horse Campsite. Een prachtige campsite, waar – als je geluk hebt – de olifanten ook langskomen. Wij hadden helaas geen geluk. Door de droogte waren de olifanten allemaal vertrokken richting het Noorden. Je kunt in de buurt van de campsite grottekeningen bewonderen, wij kozen er echter voor om te genieten bij het gezellige zwembad. Op aanraden van de eigenaresse beklommen we ’s avonds de rotsheuvel (samen met vele andere bezoekers) om ergens op de rotswand een plekje te vinden om te zitten en te genieten van de zonsondergang. Wat een herinnering!
Dag 6: Sesriem Canyon
De volgende dag zette wij onze rondreis voort en gingen we richting de Sossusvlei. Bereid je voor: het is hier toeristisch! Toch is het wel echt een plek die je gezien moet hebben. Eenmaal aangekomen bij Sesriem Oshana Camp, gingen we eerst naar de Sesriem Canyon. Je kunt hier het beste aan het begin of einde van de dag naartoe, vanwege de warmte midden op de dag. De canyon is een ravijn van ongeveer dertig meter diep. Van bovenaf niet zo indrukwekkend, maar wel heel tof om doorheen te wandelen. Je kunt natuurlijk zo ver gaan als je zelf wilt.

Dag 7: Sossusvlei: Deadvlei en beklimmen Dune45
De dag erna vroeg uit de veren om richting Sossusvlei te rijden (Deadvlei). De route ernaartoe is al prachtig. We besloten eerst naar Deadvlei te rijden en zagen, toen we langs Dune45 reden, al veel mensen de duinheuvels beklimmen. Je kunt er ook voor kiezen dit eerst te doen vanwege de warmte, maar wij kozen voor Deadvlei in de ochtend, omdat het daar erg druk kan worden in de middag. Een stuk offroad (maar echt offroad hahah) met je 4×4 brengt je bij de uiteindelijke parkeerplaats bij Deadvlei. Geen zin om vast te komen zitten met je auto (net als ons) dan kun je er ook voor kiezen om een transfer te pakken vanuit de eerste parkeerplaats. Wij vonden het echter wel een avontuur en de gidsen halen je er altijd – voor een mooie fooi natuurlijk – uit mocht je vast komen te zitten.

Deadvlei zelf is een witte kleivlakte met oude bomen die ooit in dit moeras hebben gestaan. De bomen zijn overblijfselen van wel 900 jaar oud. Je kijkt ook mooi uit op de hoogste duin ter wereld; Big Daddy (325 meter hoog). Deze kun je ook beklimmen. Het leek ons echter een beetje te veel van het goede en besloten daarom Dune45 te beklimmen. Ben je boven? Dan rol en ren je er natuurlijk vanaf! Zand in je schoenen gegarandeerd!

Dag 8: Swakopmund
De volgende dag gaan we richting de stad Swakopmund. Wees voorbereid: ook hier is het toeristisch, maar bovenal Duits. Je vergeet haast even dat je in Namibië bent. Persoonlijk dus ook niet onze favoriete stad deze reis, maar we waren hier voor een speciale reden: Morgen gaan we kayakken met honderden zeehonden bij Walvis Bay. Op zich was dit een mooie break in de rondreis om even een aantal wasjes te doen (nee, die rode zandvlekken krijg je er niet meer uit). In de stad zelf hebben we niet echt een aantal mustsees voor je.
Dag 9: Walvis Bay
Vroeg opstaan! We gaan richting Walvis Bay. Daar ligt een kayak voor ons klaar om het water in te gaan met honderden zeehonden. Wat was dit indrukwekkend!! In het begin kwamen ze nog niet zo dicht bij de kayak, maar vanaf het moment dat ze in de gaten hadden dat er bij ons kinderen in de kayak zaten (die het nogal spannend vonden), maakten ze er een spel van om op onze boot te klimmen en de kinderen zelfs zachtjes te bijten. Schrik hier overigens niet van hoor. Het zijn jonkies en de gidsen hielpen goed mee. Het bijten deed overigens ook niet echt zeer, maar de kinderen schrokken wel. Hierdoor vonden de zeehonden het nog leuker om te doen. Op de terugweg kwamen we ook langs honderden flamingos (Greater en Lesser) en de zoutwinning.
Dag 10: Spitzkoppe
We gaan richting het Noorden van Namibië (in mijn ogen het mooiste). Voordat we daar zijn maken we nog een tussenstop bij Spitzkoppe. De Spitzkoppe is een granieten eilandberg in de Namibwoestijn. Deze steekt zo’n 700 meter boven het omliggende landschap uit. Je ziet hem dus al onderweg er naartoe. Koop je tickets bij de camping om het terrein op te mogen. Met een kaartje kun je heel makkelijk de hoogtepunten hier vinden. Zo gingen wij op zoek naar de welbekende Rock Arch. Deze plek heb je vast en zeker al eens op Instagram voorbij zien komen. Niet zo vreemd: hij is ook super fotogeniek.

Dag 11: Opuwa
Door naar het Noorden. Wij zouden hier verblijven op de campsite van Opuwo Country Lodge, maar toen we eenmaal de lodge hadden gezien, besloten we hier te overnachten. Echt een prachtig uitzicht en even lekker tussentijds bijkomen van onze mooie reis. Daarnaast stonden er een paar intensieve dagen te wachten hier in het Noorden, dus wat ontspanning kon geen kwaad. Wanneer je in het dorp Opuwa rijdt, zie je al her en der wat Himba dames rondlopen. Benieuwd naar morgen!
Dag 12: Bezoek aan een Himba Familie
Wanneer je naar Afrika gaat, staat er vast op je wishlist om de Big Five te spotten. Toch moet je cultuur opsnuiven ook hoog op je lijstje zetten! Er zijn meerdere stammen in Namibië, maar de meest bekende is toch wel de Himba. Wij bezochten – samen met een gids – een Himba familie. Let goed op waar je de excursie boekt. Wij boekten bij een organisatie die de belangen van de familie hoog heeft staan. Zo werd er van ons betaalde geld meel, rijst en water gekocht, welke werd uitgedeeld aan de familie.
Natuurlijk kregen wij een goede uitleg over de gebruiken en gewoontes van de Himba. Vervolgens maakten we een rondje in het dorp. Iedereen kwam ons begroeten! Gelukkig hadden wij ook een woordje Himba geleerd, dus we konden even hoi zeggen en vragen hoe het met iemand ging. Ook liet een Himba vrouw zien hoe ze zich met Okra wast. Erg interessant allemaal. Wat een ervaring!
Tip: Zorg dat je cash geld op zak hebt. De familie knutselt van alles en wil dat graag aan je verkopen. Voel je niet verplicht, maar geloof me je gaat niet met lege handen naar huis!
Dag 13: Bezoek de Epupa Falls
De dag erna gingen we naar de Epupa Falls. Wil je weten waarom je naar deze watervallen moet gaan in plaats van de Ruacana Falls? Lees dan dit artikel: Epupa Falls bezoeken in Namibië. Het was een eind rijden, maar het was de reis ook meer dan waard. Prachtige uitzichten over de watervallen en de beste persoonlijke gesprekken met de gids op weg ernaartoe!

Dag 14, 15 en 16: Etosha National Park
Als je naar Namibië gaat, kan een bezoek aan Etosha National Park natuurlijk niet ontbreken. Vooral in de droogte van de laatste jaren, trekken veel dieren hier naartoe. Op de buffel na, hebben we de gehele Big Five hier gespot! Je kunt hier zelf rondrijden (zeker ook doen!), maar je kunt ook op een Game Drive. Ook die zou ik zeker meerdere boeken. Zo hebben wij een nacht/ochtend Game Drive gedaan en eentje in de middag. Zo vergroot je je kansen om bijzonder wild te spotten en heb je daarnaast de beste ervaring in het Etosha National Park!

Dag 17: Bezoek aan de Bosjesmannen
Na een aantal dagen Etosha National Park was het tijd om richting het Oosten van Namibië te gaan. We verbleven daar bij de Bosjesmannen. Wat een ervaring was dat! Natuurlijk leven de Bosjesmannen op een andere wijze dan vroeger (het zijn nu boeren in plaats van jagers in verband met de wetgeving), maar ze nemen je graag mee het bos in om te zien hoe ze vroeger leefden. Vervolgens werden we opgesplitst en mochten de dames kettingen maken van natuurlijke materialen en gingen de mannen een pijl en boog maken van natuurlijke materialen. Wij verbleven bij Fiume Bush.

Dag 18: Waterberg plateau
Als een van de laatste activiteiten waren we naar Waterberg Plateau. Helaas voor ons, viel het een beetje in het water (niet letterlijk). Een invasie van bavianen zorgden ervoor dat wij, na een korte hike, onze rondreis alvast vervolgden richting Mount Etjo. We kunnen wel zeggen dat de omgeving erg mooi is en je kunt er prachtig hiken!
Dag 19, 20 en 21: Mount Etjo
Ben je op zoek naar een toetje om je rondreis Namibië af te sluiten? Kijk dan eens naar Mount Etjo. Het is niet die outdoor ervaring die je eigenlijk wilt ervaren tijdens je rondreis, maar het is wel een perfecte plek om de rondreis nog even na te analyseren en bespreken met je gezelschap. Wat was nou echt het hoogtepunt van de reis? Wat was je favoriete moment? Ga zo maar door. Je kunt bij Mount Etjo trouwens heerlijk eten! Sla dat dus zeker niet over. Wij boekten ook nog een “leeuwen voeren” excursie. Maar die zouden we niet aanraden. Te toeristisch helaas!
Kijk voor meer foto’s op mijn Polarsteps de rondreis door Namibië.