Ga naar de inhoud
Home » Blog » Welk framemodel elektrische fiets past bij mij?

Welk framemodel elektrische fiets past bij mij?

Er zijn enorm veel zaken waar je naar moet kijken bij het aanschaffen van een elektrische fiets. De basis begint echter bij het uitkiezen van het framemodel. Welk framemodel elektrische fiets past bij je? Ik deel in dit artikel de keuzes die je hebt en de bijpassende voor- en nadelen. Zo kun jij dé perfecte elektrische fiets voor jou aanschaffen!

Framemodel elektrische fiets

Je hebt keuze uit drie frame types. Het dames/ lage instap frame, het heren frame of het dames/ midstep frame. Het woord dames kunnen we veel beter weg laten en lage instap omschrijft het frame veel beter.

Het lage instap frame

Het lage instap frame is namelijk het meest verkochte frame, want ook het gros van de heren kiest voor het lage instap frame vanwege de vele voordelen. Zeker op latere leeftijd of misschien heb je wel andere lichamelijke klachten, geeft het heren frame vanwege de hoge bovenbuis behoorlijk wat nadelen. Wanneer je geen sportieve rijder bent dan heeft een herenframe dus weinig voordelen. Ook de jongere heren die bijvoorbeeld net papa zijn geworden, kiezen steeds vaker voor het lage instap frame. Het is toch vervelend als je de kleine tijdens het opstappen op een heren fiets en schop geeft door dat je je been over het zadel gooit vanwege de bovenbuis die in de weg zat.

Stijfheid van het frame

Voor de sportieve rijders die veel beklimmingen, afdalingen hebben of rijden met veel bepakking is een heren en midstep frame wel erg geschikt en is de iets hogere instap vaak minder erg. Door de extra buis is het frame net iets stijver en kan soms wat meer gewicht aan. De meeste lage instap frames zijn in vergelijking met een aantal jaar geleden qua stijfheid veel verbeterd. Een aantal merken hebben ook een knap staaltje techniek en ontwikkeling laten zien om de fietsen met een accu in het frame zo sterk mogelijk te maken. Sommige zijn zelfs stijver dan een gewone lage instap fiets. Een iets minder stijf frame kan wel extra comfort geven, omdat het oneffenheden in het frame kan wegfilteren.

framemodel elektrische fiets

Zithouding

Naast het type frame is het ook belangrijk goed na te denken over welke zithouding je prefereert. Verkies je rechtop, licht gebogen of sportief. Deze keuze bepaalt een gedeelte van comfort. Ook hier is het belangrijk om weer even goed na te denken wat je doel is met de fiets.

Rechtop zithouding

De rechtop zithouding is vaak comfortabeler en vooral geschikt voor ontspannen ritjes waarbij je lekker om je heen kijkt en geniet van de omgeving of eventueel woon-werkverkeer.

Sportieve houding

Bij de sportieve houding zit je voorover. Dit geeft een direct stuurgevoel en je kan het beste de kracht overbrengen op de pedalen. Zoals je wellicht al verwachtte is deze houding voor de sportieve fietser.

Licht gebogen houding

Dan is er nog de licht gebogen houding, tussen de sportieve en de rechtop houding in. Geschikt voor de fietsvakanties, langere trekking tochten, maar ook voor de snellere woon-werkverkeer fietser is dit een geschikte houding.

welk framemodel elektrische fiets

Dus voor welk framemodel elektrische fiets kies jij?
Lees ook eens;
Positie accu elektrische fiets: voor- en nadelen
Derailleur of naafversnelling? Dit zijn de voor- en nadelen
Wat zijn de beste remmen voor een elektrische fiets?