Ga naar de inhoud
Home » Blog » 5 Tips voor Santa Maria, Kaapverdië

5 Tips voor Santa Maria, Kaapverdië

Ben je op vakantie op het eiland Sal, Kaapverdië, dan hoort daar ook een bezoekje aan de stad Santa Maria bij. Een van de grootste steden (tja, Sal heeft er slechts een paar) van het eiland met iets meer dan 6000 inwoners. Ik deel in dit artikel mijn persoonlijke tips voor een bezoekje aan Santa Maria. Wat kun je er allemaal doen en vooral: wat moet je gezien hebben? Lees snel verder;

Santa Maria 

Hoewel de stad zelf niet heel indrukwekkend is, is het toch zeker de moeite waard om te bezoeken. Neem eenvoudig een taxi vanaf je hotel. Dat kan al voor een paar euro. Fun fact: je betaalt in de avond meer omdat de verlichting van de taxi’s dan aan moet. De taxi zet je middenin het centrum af. Vrees ook niet: terug kom je ook eenvoudig. Bij de pier staan altijd tientallen taxi’s die je maar al te graag naar je hotel terug brengen. 

De Pier

Wellicht het meest kenmerkende en bekendste aan Santa Maria is De Pier. Hier komen de hele dag door kleine vissersbootjes aan met verse vis. Op de pier zelf zit de lokale bevolking met bakken vol verse vis, die ze aan het schoonmaken zijn. Echt indrukwekkend om te zien (en te ruiken). In de ochtend komen de meeste vissersbootjes terug. Wil je dus de Pier op zijn levendigst zien, dan moet je hier in de ochtend (rond 11 uur) zijn. De pier zelf is niet heel indrukwekkend en is zelfs aan vervanging toe. Let dus goed op waar je loopt. Desalniettemin goed te doen met kinderen. Kun je ze meteen laten zien hoe vis uiteindelijk op je tafel belandt. 

de pier santa maria
de pier santa maria kaapverdie
verse vis santa maria
santa maria pier
de pier santa maria sal

Muurschilderingen 

Op verschillende plekken in het centrum kom je de mooiste muurschilderingen tegen. Kijk daarom, terwijl je de souvenirwinkeltjes bezoekt, vooral even goed om je heen. Santa Maria is niet heel groot, dus neem ook gerust eens een steegje achteraf. Wie weet wat voor iets moois je tegenkomt. 

santa maria centrum
muurschilderingen santa maria

Geniet van een heerlijke smoothie

Je kunt op meerdere plekken iets drinken, maar op TripAdvisor kwam ik Cape Fruit tegen. Het ziet er heel lokaal en gezellig uit. Je kunt er allerlei vers gemaakte smoothies bestellen. En met vers gemaakt, bedoel ik dan ook echt vers gemaakt. Het fruit wordt speciaal voor jou op dat moment gepeld, gesneden etcetera. 

Tip: loop wat verder door naar achteren. Tegenover het tentje zitten namelijk wat honden en dat ruik je door het warme weer wel als je vooraan in het tentje zit. Laat je heerlijke smoothie daarom niet verpesten door deze eventuele stank. Het verschilt echter per dag of je er last van kunt hebben, maar mocht je de honden al zien, neem dan deze tip van harte! 

cape fruit santa maria
smoothie drinken santa maria kaapverdie
wat te doen in santa maria kaapverdie
palm dak
cape fruit smoothie

Souvenirs shoppen in het centrum

Bij vakantie horen natuurlijk ook souvenirs. Er zijn enorm veel leuke, schattige en betaalbare souvenirs te koop. Tip: lees je van tevoren even goed in over wat je wel en niet mee mag nemen naar Nederland. Zo mogen de meeste grote schelpen niet, maar bijvoorbeeld zout van de zoutmijnen wel. Daarnaast is het belangrijk om bij de juiste winkeltjes te kopen. Er zal wellicht in je hotel al iets verteld over worden, maar je hebt winkeltjes van Chinezen, Kaapverdianen en Angolezen. Uiteraard wil jij het liefste van de lokale bevolking kopen. Kijk daarom even goed bij binnenkomst van het winkeltje wat voor verkopers het zijn. Je kunt je taxichauffeur ook even vragen je de winkeltjes van zijn landgenoten te laten zien. Dat zal hij met alle liefde doen. Uiteraard beloon je hem met een mooie fooi. 

Shell cemetary beach

Waarschijnlijk ben je genoeg insta-waardige plekken tegengekomen in Santa Maria, maar wil je echt iets bijzonders? Ga dan eens naar Shell Cemetary Beach. Je kunt dat gewoon op Google Maps vinden en loop er vervolgens vanuit de Pier naartoe. Het begint met wat schelpen op het strand en naarmate je verder loopt, loop je letterlijk over een strand van grote schelpen. 

shell cemetary beach

Hoewel je graag wil geloven dat dit strand natuurlijk is ontstaan door het aanspoelen van de schelpen, is het in werkelijkheid niets meer dan een dumpplek van de lokale vissers voor hun schelp afval. Dat klinkt wellicht minder sprookjesachtig, maar desalniettemin zeker een toffe plek om eens te bezoeken. Zeker met kinderen een leuke activiteit om de mooiste (hele) schelpen er tussenuit te zoeken. Let op: doe wel goede schoenen aan. De meeste schelpen zijn kapot en hebben daardoor scherpe punten.

shell cemetary beach santa maria

Lees ook eens de andere artikelen over Kaapverdië